Sunday, August 7, 2011

dia yg makin matang.

Lama btol x update blog. bkn pe, xde idea yg menarik sgt nak dikongsikan kat sini. tiap kali dtg idea, mesti bz. maklum suri rumah sepenuh masa skg ni. Boleh dikatekan kebanyakan keja umah ni CY kena buat.Contohnya, masak-memasak yg sedap2 (ok, sedap tu tipu lah. setakat utk jamu perut mama abah adik2 ok lah. nak jamu mak mentua, opsssss. byk lagi nak kena blaja kottt), basuh baju seluar dan sewaktu dgnnya, beli barangan dapur , bayar bil, sapu satu umah yg besar ni, kemas satu umah, kutip buah2an utk dijual kat kebun mama dan jugak pakcik CY (jadi usahawan la dlm masa cuti ni. tibe2 rase nak stop blaja and nak jadi petani moden ja. byk kot income boleh dpt) dan pelbagai lagi lah keja suri umah. Almaaklum lah, mama CY ni cekgu sekolah merangkap PK. makanya keja beliau teramat bz. Alang2 CY kat umh dlm 4 bulan ni, xsalah kan amik alih keja mama jap. hehe. Sambil2 blaja ilmu dn amik pengalaman ke'rumahtangga'an. ni kalau cekgu BM (ES lah. ye jadi cekgu ganti BM skg) mesti xlulus dah. hahahaha. chill.

OK, berbalik pd tajuk kat atas. MATANG ataupom dlm bahasa Inggeris nya MATURED. aha, ini ditujukan kpd ES lah. semalam borak dgn beliau pasal topik tipu. makanya, dia pom bagi lah satu situasi. gni lah bunyi nye, if gurl yg die syg tu syg kat org lain (cthnye ex dia lah kan) maka beliau dgn senang hati akan lepaskan gurl tu. dari satu sudut, CY kagum dgn beliau lah. sgt lah matang pemikiran itu. tp dari sudut lain, beliau kena lah amik kire macam2 situasi jugak before lepaskan gurl tu. mana la tahu kan, gurl tu je yg duk tersayang2 kat laki lain tu. tapi hakikatnya, laki xguna tu xde ape2 feeling pom kat that gurl. x ke kecian. moral of the story from our conversation ::: CY rase ES dah makin matang. pikir secara rasional dlm buat keputusan. rasional yg penting kan. xla main tuduh melulu ja. setakat ni, ape2 yg ES rase musykil, ye akan tnye dulu. lagi satu, ye xpenah nak kongkong ape je yg CY buat. cume, dalam certain situasi, ye akan bg nasihat lah tentang baik buruk hal tersebut.

Makanya, meh kite buat checklist :

matang (/)
rasional dlm buat keputusan (/)
hormat ibu bapa (/)
tolerate (/)
hardworking (/)
x byk songeh (/)
easy going (/)
kelakar (/)
pandai memujuk (/)
boleh harap(/)
x cerewet (/)

dlm byk2 ni, x dilupakan ialah beriman. Alhamdulillah ada perubahan yg xde lah drastik mana pom. sempena bulan pose ni plak kan. Syukur sgt2 lah. janji dah lulus dgn mama dan abah CY lah. hehe. mama lagi lah suka kalau dpt menantu yg leh tulun die berkebun dan boleh harap sume. yg beriman dan kaki masjid semestinya menjadi pilihan. Apatah lagi, CY ni anak sulung. nak pilih calon menantu kena lalui byk prosedur lah. hehe.

Ape2 pom list kat atas tu hanyalah sekadar menyenaraikan apa yg CY lihat dan rase pasal ES (sepanjang CY kenal beliau lah. sape cakap SETH TAN xwujud haaaa. ni la incik Seth Tan CY.). xde kaitan dgn sesapa pom. bukan nak menunjuk2 pom. Sekadar nak berkongsi dgn kawan2 sekalian. Apa2pom, moga urusan kami dipermudahkan. Aminnnnnnnnnnnnnnnnnnn~

Kita kena ingat, x semua manusia dilahirkan sempurna. Adat lah tu. Kita sendiri pom xsempurna. ada masa bergaduh jugak. tapi gaduh2 manja sudah lah. jgn smpai melarat lama. nnti jadi haru-biru lak hubungan kita tu. Kita akan saling lengkap-melengkapi. insyaAllah.

tibe2 melalut ke lain plak. citer asal nak cakap pasal matang je. nak banding dgn CY ni. ES lagi matang lah dlm buat sesuatu benda. sbb tu, CY akan mintak pandangan beliau dlm certain hal. dah kawen nanti, kompem segala hal lah. sekarang ni, CY kena tnye mama abah la tentunya. beliau tetap dirujuk juga.

sekian utk kali ni. ini xde kaitan dgn apa2 ataupom sape2 k. sekadar mencoretkan isi hati yg terbuku. harap maklum~

7 comments:

cik Nd said...

nice :)

Yoona said...

makaseh. nnti jgn segan silu dtg jenguk blog kami. CY masih baru menjadi blogger. perlu tunjuk ajar lagi.

Shino said...

aiseh...malu la plak...ahaks...mmg cmni ek?x sedar pun...hehe...

miZz_nizZ said...

matured?kena mkn mase jugak kot.hehe

Yoona said...

@mizz_nizz - tersangat lah setuju. apa2 pom perlukan masa.

ika said...

hurrrmmm~ kalau la semua lelaki tu mature...senang la haty semua pempuan...

Yoona said...

@ika - x semua lelaki perfect cik ika. adat lah tu. saling melengkapi lah yea. mana yg kurang tu kite terima seadanya.