Sunday, July 3, 2011

kahwin muda?


Gmbr kredit kpd pakcik google~

KAhwin muda? Kahwin masa belajar? tambah2 kalau dapat anak tyme belajar plak kan. MAsing2 ada pendapat pandangan sendiri. Ma CY mmg pesan suh habis blaja dulu. plus2 nak jugak la merasa kerja sendiri utk simpan duit kawen. nak2 lagi lelaki. Sapa setuju, angkat tgn!!!!! bab ni CY kagum dgn E.S lah. beliau seboleh mungkin mahu simpan duit sendiri. :)

Berbalik kpd kisah kahwin muda, tyme blaja la yg utamanya. kwn2 CY ramai dah menyahut seruan kahwin pada usia yg muda. BFF CY sendiri dah 4 org yg kahwin pada usia yg muda. Yg first kahwin, pada usia 18 thn. lepas tu pada usia 21thn, and 22thn dan yg terbaru thn ni 23thn. Antara mereka ni masih dlm studi lagi. bukan calang2 course plak tu. MEDIC! wow. bg CY lah, kursus ni sgt lah tough. Tabik spring la kat diorang.

CY ada borak2 dgn salah sorang dr BFF yg dah kahwin tu dan dah selamat dapat anak (dah umur 5bln), topiknya pasal kahwin masa blaja ni. Dia pantang dgn org yg cakap susah nak blaja kalu ada anak dah. Dia ckp lagi, ini jln yg kite pilih. So, kite kena teruskan. Jangan salahkan anak. Tp bg CY lah, blaja lah sepuas mungkin atau setinggi yg mampu digapai selagi tidak terikat dgn komitmen2 lain. Sbb kawan mama CY penah cakap dulu (xlama pom dalam 2,3 tahun lepas kotttt masa amik MUET dgn diorang), kak long blaja lah dulu selagi xkawen dan xberanak pinak ni. bila dah ada anak, kita kena bijak bahagi masa. Mana dgn anak, mana dgn blaja lagi. CY pegang nasihat itu. Masa itu, kawan2 ma sdg mengikuti PJJ (program jarak jauh). Meskipun dah berkeluarga, semangat utk blaja masih ada. Pinjam sikit semangat mereka itu. Mereka yg dah berkeluarga boleh berjaya, kite ni yg masih belom ada byk komitmen jgn lah putus asa. Peluang utk blaja sentiasa terbuka luas. Jgn lepaskan peluang itu.

kawan ma cakap lagi, blaja la dulu selagi otak masih muda remaja dan fresh lagi ni. bila dah stop, agak susah dah nak mula balik. otak dah berkarat tyme. xyah kata bertahun2 tinggal blaja, CY ni yg duk bercuti 4 bln setengah ni pom dah rasa berkarat dah eh. semangat nak balik penang nanti pom ntah la, sbbnya dah lama kat umah. hehe. :)

Makanya, ada baik buruknya kahwin muda. Ingatlah, jodoh ditgn Allah. Kita hanya mampu merancang, Dia yg menentukan segalanya. Siapa2 pom inginkan teman hidup utk saling menjaga dan melindungi. diserikan lagi dgn cahaya mata, itu adalah rezeki dari Allah swt. Awal atau lambat, ia telah ditentukan sejak azali lagi.

Kahwin awal, Kahwin muda? Setiap org ditetapkan dgn takdir yg berbeza2. Ada yg ditemukan jodoh awal tp kahwin lambat sedikit. dan ada yg bertemu jodoh terus dapat seru utk berkahwin. Itu rezeki namanya. Bg CY, siapa pom yg dah lama menyulam kasih, berjanji setia kasih pom mesti mahukan yg terbaik utk hubungan mereka. Xde seorang pom yg mahukan sebaliknya. Cuma, jgn disalahkan mereka. Jgn lah byk kali tnye soalan yg same. ko, bile nak kawen ha??? Asal jumpe mesti tnye itu. Keja kahwin ini bkn keja mudah. Bkn macam main masak2. byk benda yg perlu difikirkan. byk yg perlu dipertimbangkan. Nak2 utk majlis byk duit nak pakai. itu pom kena simpan banyak. makanya, perlu ada keja yg kukuh utk tmpung perbelanjaan sume2. Bkn utk majlis semata2, utk selepas kahwin~

E.S plak berpandangan kahwin masa blaja ni bagus. dapat elakkan fitnah. tambah2 yg blaja di tempat yg sama. Org xkan mengata mengutuk punye lah. :) Kena lah pandai bahagikan masa antara blaja dgn rumahtangga. byk dugaan dan cabaran yg bakal ditempuhi. kena bersedia mental dan jasmani utk semua itu.

Kahwin di usia yg muda xde yg salah pom. bukan niat nak menggatal, tetapi nak menghalalkan apa yg haram. Makanya, siapa yg sudah smpi seru, perlulah dipercepatkan utk sesuatu yg baik di sisi Allah. Doakan yg terbaik dan semoga dipermudahkan segalanya. Amin.

12 comments:

alia azmi said...

pndapat y bgus n bguna .. sy ta pnah tpkir na kawen muda .. ahakzz

Yoona said...

@alia azmi- makasih ya. sekadar memberikan pandangan. smpai seru, kahwin jua lah kita ni. cume, awal atau lambat je. :)

alif haris said...

belaja dulu .. ^^

kawin tolak tepi dulu :)

Yoona said...

@alif haris - setuju! tp sampai seru, kawen jugak. hehe. jnji jgn jadikan itu alasan utk x berjaya. :)

josrevalution said...

sebenarnya kahwin muda nie banyak faedahnya tapi bnyak juga buruknya.....kalo nak cite memang panjang..hehe...cara menambah 7 colum untuk iklan bawah header blog

antara icon-icon facebook yang mungkin anda belum tahu

toblerone said...

kita merancang, Allah juga merancang. sebaik2 perancangan dtgnya dari Dia.. :)

Shino said...

btul3...E.S stuju sgt2...nsb bek la mama CY suh tggu smpe CY hbs master dlu. klu x,myb lps matrik, da kawen da kt...hehehe...xpe2..sbr...akn kawen jgk nti..insyaAllah...

Yoona said...

@josrevalution- btol2. xhabis sehari kalo nak citer. kite pikir yg baiknye. xde lah stress atau rase terbeban.

@toblerone- setuju! yg penting usaha dan akhirnya tawakal.

@shino: ku menunggu. menunggu saat itu. cewah. haha. pernantian itu perit tp di akhirnya ada kemanisan nya. percayalah.

f i r d a u s said...

jum2 kumpul duit pastu kawen :P

Shino said...

btul3...pnantian ni mmg perit...sgt mencabar kesabaran...insyaAllah kte akn dpt blsn baik dari ksbran kte ni...

wanacesh said...

kiter kawen muda masa umur 21 tahun tpi x kisah kot sbb hubby kiter 34 tahun,,ha~ kira ada orang tanggung kita dahla wpun masih lagi bljr,,n ternyata tuhan murahkan rezeki bila kita dpt dean 2x bturut2 lps tu.tentang anak tu xde lagila n alhamdulillah tuhan mudahkan segala rancangan saya sehinggalah habis blajar ni,insyaalah nak cuba kerja dulu n anak coming soon...hihi

Yoona said...

@wanacesh - kalau dah jodoh kan. apa2 pom, itu bkn penamat kpd pelajaran kite kan. semoga awak dan hubby berbahagia selama-lamanya. dan dikurniakan anak2 yg comel ya. doakan kami juga ya.